Waarom bomen snoeien?


Delicaat werk

Het snoeien van bomen kent verschillende vormen en verschillende momenten, maar beter is om je af te vragen of het wel nodig is om de boom te snoeien. Iedere vorm van snoeien zorgt voor wonden, die de boom dan weer dient te overgroeien. Het is dus een verzwakking van de boom, maar indien goed uitgevoerd hoeft je boom er niet te veel hinder van ondervinden.

4 soorten snoeiwerk

Als blijkt dat jouw boom een snoeibeurt kan gebruiken, omdat deze de buren hindert, hij het gewicht van zijn eigen takken niet meer kan dragen of er zit te veel dood hout in, dan kennen we 4 verschillende soorten snoeiwerken.


 • Innemende snoei

  De vorm van de boom blijft behouden, maar de omvang verkleint.

 • Uitlichtende snoei

  De vorm van de boom blijft behouden, maar de transparantie vergroot. Er zal meer licht en lucht door de boom komen.

 • Onderhoudssnoei

  De vorm blijft behouden, de boom wordt enkel ontdaan van slechte takken die zullen afsterven of die afgestorven zijn en voor gevaar kunnen zorgen.

 • Veteranensnoei

  Op een gegeven moment zit een boom aan het maximum van zijn groeicapaciteit. Wanneer hij over dit punt gaat, zal hij gaan aftakelen en de gekende vorm van zijn kruin niet kunnen handhaven. De begeleiding die we dan doen, is veteranensnoei.

Wat als een veteranensnoei niet mogelijk is?

In zeer uitzonderlijke situaties kan een boom gekandelaard of gekandelaberd worden. Dit is enkel het geval wanneer een veteranensnoei niet mogelijk is. Door te kandelaberen of te kandelaren zal de boom sterk verzwakken en blijft er altijd een verminkte boom achter die meestal niet meer zal herstellen van de ingreep. In uitzonderlijke gevallen kan dit toegepast worden, maar je kan geen beroep doen op Treeworx indien dit moet gebeuren op gezonde bomen.